Xangurro

Una recepta de Josep Girabent, del restaurant Boccatti

Ingredients

1 Cranca (Centolla) de 1,5 Kg
2 Fulles de llorer
3 Cebes de Figueres
Sal fina i Sal gruixuda
Brandi
Pa ratllat
Fumet de peix
Oli

Preparació

Posar una olla al foc i portar a ebullició.

Bullir la cranca durant 30 minuts amb sal fina, les fulles de llorer i una ceba pelada i partida en quatre.

Preparar un recipient amb aigua i molt de gel per refredar la cranca ràpidament un cop aquesta estigui bullida.

Un cop la cranca sigui freda hem de trinxar-la. Per fer-ho separarem la closca superior del cos fent pressió per la part del darrera.

Un cop partida en dos guardem la carn en un recipient i guardem la closca per més tard. Tallem les potes i partim el cos en varis trossos. Amb l’ajuda d’un ganivet de punxa rodona anem netejant l’interior del cos i de les potes i també ho guardem.

Per altre banda en una paella sofregirem dues cebes picades ben petites. Un cop la ceba estigui ben rossa escorrem l’oli de la paella, afegim tota la carn que havíem guardat anteriorment.

Flamegem la barreja amb un raig de brandi i tot seguit hi afegim dues cullerades soperes de fumet i ajustem el punt de sal. Deixem coure durant 2 minuts.

Farcim la closca de la cranca amb tota la carn i ho cobrim amb el pa ratllat. Només faltarà gratinar-la i ja ho tindrem apunt.

 

Acompanyem-ho amb…

Per maridar aquest Xangurro, la Núria del D.O.Vic ens proposa fer un petit viatge cap al nord d’Espanya, i descobrir un dels millors Albariños el DO Ferreriro cepas viejas, un vi blanc profund, fresc i aromàtic com pocs. Un vi sense criança, ideal per marisc i peixos i fins i tot salsejats.

xangurro-ok