Català | Castellano

Restaurants

Foto Fonda Sala

Restaurant Fonda Sala

Plaça Major, 17. 08516 Olost de Lluçanès. Tel.: 93 888 01 06 Fax: 93 812 90 68 info@fondasala.com www.fondasala.com

Toni Sala és el referent indiscutible de la nova generació de cuiners osonencs. Encarna la veu pausada de l'experiència i el pas segur del que té cames i obre camins. Abans que a Osona —i a moltes comarques— algú gosés oferir aquelles menges desconegudes i delicades com el fetge d'ànec o les espardenyes, posem per cas, o que els plats de caça adquirissin carta de llibertat a les cuines de prestigi, o que les propostes víniques al restaurant superessin la dotzena i mitja de marques —conegudes—, la Fonda Sala ja competia a la franja de l'elit. Des de Vic —i des d'arreu del país— enfilaven la carretera els gurmets i morro fins per deixar-se sorprendre i delectar-se en la cuina més culta de l'època a la taula més humil. Perquè això sí, l'ambient de fonda no ha deixat mai de conviure amb l'alta cuina que s’hi practica.

Va ser el 1985 quan a la Fonda hi va haver un salt, tot i que sense ensurts. La categoria de la cuina clamava el cel i demanava un espai propi, independent, on el comensal fes el ple. Amplitud, comoditat i elegància foren els criteris que van regir la reforma i que van donar forma al nou menjador, primer, i al celler, més endavant. El celler, sí, un punt i a part. Una cava gens com les altres. D'antuvi per la quantitat incommensurable d'ampolles que conté i, acte seguit, per la col·lecció de joies enològiques que alberga. La xifra se situa, pel cap alt, entre les vuit mil i les deu mil botelles. L'exposició comença el 29, passa per un Yquem del 35, saluda Romanée Conti, i repassa la història de la Rioja amb anyades del 51, del 54, del 61, del 68 i de tots els setanta. No és, però, un celler de botelles mortes, ja que la incorporació de vins emergents està posada al dia amb escreix. Com qui res, s'apilen als prestatges conyacs i aiguardents.

A la cuina, Toni Sala broda els plats clàssics. La caça l'ha fet famós, tot i que ell tracta amb idèntics principis els productes de la resta de l'any: tria escrupolosa i tècnica depurada. Els bolets, de tardor o de primavera, han de ser naturals i de la zona; i el peix, de la costa. No vol deixar de recordar l'empremta inesborrable que li han deixat els mestres, com Román, del Reno, el millor salser barceloní de l'època.

La cuina, no obstant això, evoluciona, i ell hi és amatent. Per això sona forta l'hora de les postres amb, per exemple, aquella xocolata amb textures. A la sala, Aurora hi aporta el to afable i familiar.

Serveis

 • Descans setmanal: Diumenge i dilluns nit, i dimarts tot el dia.
 • Vacances: tres setmanes de setembre.
 • Festius: Nadal.
 • Aparcament proper.
 • Celler visitable.
 • Terrassa.
 • Aire condicionat.
 • Accés per a minusvàlids.
 • Serveis: banquets i cuina a domicili
 • Preu mitjà de la carta: 40/50 €.
 • Campanya: caça.

Localització

A Olost s'hi accedeix des de l’Eix Transversal (C-25), per les sortides 164 (procedència Girona) i 151 (procedència Lleida). L’accés per l’est és a través de la C-154, des de Gironella. A Olost hi fa parada el bus de la companyia Planes que fa la línia Vic-Berga.

Les distàncies són: de Barcelona a Olost, 88 km; de Girona a Olost, 82 km; de Manresa a Olost, 44 km; de Vic a Olost, 20 kms

Google Maps