Català | Castellano

Presentació

Pep Palau

Pioners i líders, a la cuina catalana

El camí recorregut per Osona Cuina d'ençà la seva creació, ha estat llarg i exemplar. La tenacitat, la perseverança, les idees clares i els objectius ben fixats han marcat la trajectòria del grup que, avui per avui, s'ha erigit en un dels fars que millor il·lumina la via empresa per tantíssims professionals arreu de Catalunya.

Osona ha esdevingut una marca de qualitat, un referent fiable del viatger que recorre el món tenint com a fita ineludible seure a les taules de més confiança dels territoris que visita. Osona és un destí gastronòmic, diguem-ho sense embuts, gràcies a la tasca incansable que han dut a terme la gent d'Osona Cuina. Catalunya els ho ha d'agrair i els osonencs n'hem d'estar cofois. Els restaurants d'Osona Cuina, del Cabrerès al Lluçanès, del Montseny a baix al Ter, passant per la Plana amb Manlleu i Vic destacant plaça, en són plenament responsables. Cuineres i cuiners, dones i homes de sala, amb saber professional, passió de feina ben feta i amor a la terra on cuinen i viuen, són l'aparador més lluït que pot ensenyar un país.

Cuinen incansablement tot l'any, però el cofre fort del rebost l'obren els mesos d'hivern. És quan el temps refreda que hi ha matances de porc, que d'això en saben un tros, i omplen el rebost de viandes exquisides. Si en parlen amb patates, les trumfes tindran nom propi, s'anomenen del Bufet, i Orís n'és el bressol. Si, en canvi les fan trufades, les carns del porc enaltiran sabors amb tòfona negra i madura, que exhala tota la fragància als mesos de fred intens, de Sant Martí a Sant Josep.

Per si tot això fos poc i no pas perquè totes els ponguin sinó per mèrits guanyats a pols, els d'Osona Cuina seran enguany sentits i admirats per tots, i exerciran de model i líders indiscutibles, al I Congrés de Col·lectius de Cuina de Catalunya. Ho faran amb els dons que els han fet grans: la humilitat, la paciència, la tossuderia i aquesta immensa humanitat que els propulsa i els uneix. Que duri!